Cyber veiligheid

Helaas krijgen veel mensen op dit moment te maken met slinkse berichten die bedoeld zijn om uw rekening te plunderen of om persoonlijke gegevens te stelen. AFA zal proberen u op de hoogte te houden van de meest voorkomende berichten.

PostNL

Via onder andere e-mail proberen oplichters u een betaling te laten doen in verband met zogenaamde ‘inklaringskosten’ of ‘mislukte bezorging’. Wanneer u klikt op de link in de e-mail komt u terecht op een nagemaakte website van PostNL waarin u een betaling dient te doen. Onder deze link naar de PostNL website kunt u voorbeelden zien hoe oplichters dit proberen.
PostNL zal u nooit in e-mails of sms’jes vragen om een betaling te doen. Mocht u toch twijfelen, installeer dan de PostNL-app of vul uw track & trace code online in en bekijk daar uw factuur.

Heineken
Via de chat app WhatsApp gaat een bericht de ronde over een actie van Heineken waarmee u een koelkast kunt winnen. U wordt gevraagd € 1,- á € 2,- te betalen, doe dit niet! U zit namelijk direct aan een abonnement vast of erger.

KVK (Kamer van Koophandel) / UBO
U heeft ze vast voorbij zien komen, phishingmails van de ‘KVK’ om uzelf opnieuw te identificeren, de UBO met de melding dat uw digitale sleutel verouderd zou zijn. In het phishingmailtje wordt u verwezen naar een website waar u wordt gevraagd gegevens in te vullen en een klein geldbedrag te betalen om te voorkomen dat uw KVK-nummer verloopt. Klik niet op links uit dit bericht en betaal niets. Op de website van de KVK kunt u voorbeelden zien van deze berichten.

Energietoeslag
Oplichters spelen helaas ook in op de hoge energieprijzen van dit moment. Er worden e-mails verstuurd waarin staat dat u recht heeft op een energietoeslag. Wanneer u klikt op links uit deze e-mails komt u terecht op een website waar u gevraagd wordt persoonlijke gegevens in te voeren. Deze gegevens worden gebruikt om u op een later moment te bellen en om een poging te doen om u geld afhandig te maken. Mocht u zo’n mailtje ontvangen, verwijder het direct.

Wanneer u twijfelt over sms’jes, e-mailtjes of telefoontjes, aarzel niet om contact met ons op te nemen!

Om je de beste ervaring te kunnen geven maken wij gebruik van Cookies. Door het gebruiken van onze website ga je hier automatisch mee akkoord. Wil je meer informatie? Klik dan hier.